Sprookjes bestaan

Europa, Inspiratie

OULU – Fins Lapland in de winter stond al lang op mijn verlanglijstje. In maart maakte ik met een lokale leverancier een rondreis in de winter door Fins Lapland.

Vroeg in de ochtend stap ik in de trein om eerst naar Helsinki te vliegen, daar aangekomen heb ik 55 minuten de tijd de volgende vlucht te halen om nog een uur door te vliegen naar Oulu. De eerste nacht verblijf ik in een stijlvol hotel in het centrum van Oulu. In de avond worden we getrakteerd op gestoofd rendier vlees. Het avontuur in Finland begint.

We gaan een twee daagse rendiersafari maken. De herder heeft honderden rendieren. Hij heeft een hok gebouwd dat altijd open staat, de dieren zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Ze komen zelf terug om te eten.

Voor de tocht krijgt ieder een eigen slee en er staat ons een tocht van 10 km te wachten. Het weer is fantastisch, de zon schijnt. Al snel zoeven we met ons sleeën door het bos. Wat een mooi winters tafereel. Alles is met een laag sneeuw bedekt. En de dieren vinden hun weg op de paden langs de bomen. Je hoort de stilte gewoon.

 

Rendierentocht

Na een tocht van ongeveer 2,5 uur komen we aan bij het huis waar we gaan overnachten. Een huis wat midden in de natuur staat zonder elektriciteit, douche en wc. Echt helemaal terug naar de basis, wat een avontuur. Wanneer we aankomen geven we eerst de rendieren eten. Vervolgens zetten we de op hout gestookte buitensauna aan die als douche zal fungeren en koken doen we op hout. Zo met zijn allen zonder elektriciteit met kaarslicht is een hele bijzondere beleving. We slapen met matrassen op de grond en er is even geen klok en geen tijd. We besluiten zonder wekker wakker te worden om ons de volgende ochtend weer door de rendieren naar de bewoonde wereld te laten brengen. De terugreis is nog specialer. Wanneer we ongeveer 1,5 uur onderweg zijn verschenen er uit het niets wel honderd rendieren. Zij komen ons vergezellen naast onze slee. Dit is een onbeschrijfelijk gevoel.

Vanuit Oulu gaan we naar Syote. Dit is een heus skiresort. In plaats van te skiën beslissen we een andere activiteit te doen. Op de fiets door de sneeuw. Gelukkig is het een E-Fatbike. Deze fiets heeft extra dikke banden en is ook elektrisch. We fietsen 9 km door het bos heuvel op en heuvel af. Na het diner gaan we met de sneeuwscooter op zoek naar het Noorderlicht. De kans is klein wordt gezegd. Na een uur op de sneeuwscooter kijkt onze gids naar boven. De lucht begint te veranderen en het noorderlicht laat zich zien. Wat een bijzonder prachtig moment. Ik word betoverd met dit natuurwonder. Sprookjes bestaan…

Hoe breek jij het ijs?

De volgende dag vertrekken we naar Kemi. We gaan varen op een ijsbreker. Ik stap op een schip met een reusachtige stalen neus. Moeiteloos vaart hij door het ijs. Hij duwt de ijsschotsen die op zee liggen aan de kant alsof het ijsklontjes zijn. Naarmate we verder van de kust zijn, wordt het ijs dikker. Dit gaat gepaard met een oorverdovend lawaai. Wat is dat indrukwekkend zeg.
En dan na twee uur varen het hoogtepunt van het avontuur; ronddobberen in het ijswater. Het is even een drempel over, maar eenmaal met het rubberen pak in het water lig tussen de ijsschotsen en zo’n stoere boot naast me, is het een gevoel dat niet te beschrijven is. Wat een avontuur zo midden op zee.

Deze beleving boeken in jouw reis?

Neem gerust contact met me op voor alle mogelijkheden. Ik adviseer je graag en maak een aanbod op maat.

Neem contact op