Oman, reizen in het decor van het sprookje 1001 nachten

Inspiratie, Midden Oosten & Afrika

Als eerste bezochten we de Sultan Qaboos Grand Mosque, een van de mooiste en grootste moskeeën ter wereld. Je bevindt je een mix van islamitische en Midden – Oosten en Omaanse bouwstijl. De 14 meter lange kristallen kroonluchter met het gewicht van 8 ton hangt pronkend aan het plafond. Terwijl je je ogen niet af kan houden van het handgemaakte Perzische grote gebedskleed. Deze bedekt de hele ruimte en weeg maar liefst 21 ton. Waar zal ik het eerst kijken naar de vloer of naar het plafond?

Het geeft ons een bijzonder gevoel daar rond te lopen, zo groots en indrukwekkend, maar tegelijk ook zo sfeervol.

De volgende verrassing staat op ons te wachten; Het operahuis van Muscat. Een stijlvol gebouw met een interieur met een prachtig design. Er kunnen 1.100 bezoekers een voorstelling bijwonen. Het bezoeken meer dan waard.

Wanneer ik in een stad ben moet er altijd even gewinkeld worden en waar doe je dat beter dan in de Soek? Deze bevindt zich in het oude deel van Muscat en is een van de oudste markten van de Arabische wereld, Eeuwenlang diende het as handelsplaats voor goederen uit India en China. Heerlijk om rond te dwalen in die kleine steegjes op zoek naar een leuk souvenir.

Een zinkgat voor een verfrissende duik

Op een half uur rijafstand van Muscat kom je bij Bimmah Sinkhole dit is een uitgesleten gat in de rotsen vol met helder water; een zinkgat waar je in kunt zwemmen. Een goede stop voor een verfrissende duik in het water.

Wadi Shab en wadi Bani Khalid een stukje paradijs op aarde

In Oman kom je verschikkende wadi’s tijdens je reis tegen. Wadi’s zijn is een vallei’s ze opstaan op plekken waar de scheuren tussen de rotsen komen. Doordat er water door de rotsen stroomt ontstaan er een soort van beekjes met helder groen water die omringt zijn prachte tropische groene planten en bomen. Ineens wordt de natuur niet meer gedomineerd door woestijn of rotsen maar verschijnen er ineens de prachtigste palmbomen, fruitbomen, banaanbomen en mangobomen. Whadi Khalid bereik je door het slingerpaadje vanaf de parkeerplaats te volgen. Hoe dichterbij je bij de Wadi komt hoe groener alles wordt. Er is een prachtige oase in de natuur opstaan waar je ook kunt zwemmen een mooiere omgeving om te zwemen bestaat er bijna niet. Voor Wadi Shab maak je een pittige maar ook zeker een prachtige klim en klauterpartij door kloof met aan beide kanten ruige bergen. Waarbij je aan het einde van deze pittige tocht getrakteerd wordt op een helderblauw water met mooie groene planten. Wat een cadeau om daar even op adem te kunnen komen. Beide oases zijn een must see in Oman! Een stukje natuur wat adembenemend mooi is.

Schildpadden spotten in Ras Al Jinz Turtle Reserve

Hier leggen jaarlijks 20.000 schildpadden hun eieren. De vrouwtjes die hier geborenen zijn komen altijd weer terug om hun eieren hier te leggen. Ze graven kuilen van wel 1 meter diep, leggen hier hun eieren in en bedekken de eieren met zand. Zelf gaan ze weer terug naar de zee en 60 dagen later kruipen de kleine schildpadden uit het ei. De beste periode om deze plek te bezoeken is van mei tot augustus, dan komen de meeste schildpadden hun eieren leggen. Wij waren hier in januari en hebben het geluk gehad een grote schildpad en een paar baby schildpadden te kunnen zien.

De reis naar de onbewoonde wereld Wahiba Sands

Op de weg naar Wahiba Sands valt het op dat we steeds minder groen tegen komen. Ook de bergen verdwijnen uit het landschap. Ineens moeten we op de 80 km weg stoppen en voor onze auto steekt er zomaar een kameel over. Vlak voordat we bij de woestijn zijn laten we de banden van de auto leeglopen, om straks goed door het zand te kunnen rijden. We rijden de woestijn in en zijn onder indruk van de omgeving. Dit zijn niet zomaar duinen. Ze zijn wel 200 meter hoog. Wanneer je boven op zo’n duin staat heb je een prachtig uitzicht. Aan het einde van de middag hebben we een sunset tour geboekt. De chauffeur scheurt met ons over de heuvels, wat een spektakel. Wanneer het tijd is dat de zon onder gaat, parkeert hij de auto op een hoge zandduin en hoeven wij alleen maar in het zand te gaan zitten om de zon weg te zien zakken achter de prachtige zandduinen en te genieten van het magische landschap. Wat een super romantisch moment was dit. Dan wordt het donker en vertrekken we naar ons tentenkamp, er is heerlijk voor ons gekookt. Na het eten worden alle lichten gedoofd en zijn het de sterren die voor het licht zorgen. Het is net of je in een sprookje beland bent en dat Aladin elk moment op zijn tapijt voorbij kan komen.

Op eenzame hoogte in Jebel Shams

Van de eindeloze zandvlaktes naar de bergen, rijden we naar Jebel Shams, de hoogste berg van Oman. Deze wordt ook wel de Grand Canyon van het Midden-Oosten genoemd. Hij is meer dan 3000 meter hoog en heeft een gigantische kloof. De wegen daar naar te zijn slingerwegen en na elke bocht heb je weer de verbazing van de mooie omgeving en uitzicht. Achter elke bocht schuilt een verrassing. Wanneer we naar de rand van de kloof lopen kunnen we wel 1500 meter naar beneden kijken. Gelukkig heb ik geen last van hoogtevrees ;-).
Authentiek Nizwa met de hoofdletter A
Nizwa is een hele bijzondere plek om te bezoeken. Waneer je daar rond loopt is het net of je je in het decor van een musical bevindt. Wanneer je Nizwa bezoekt probeer het dan op een vrijdag in te plannen, Op vrijdag vindt de wekelijkse geitenmarkt plaatse Van heinde en verre komen de koopmannen om geiten en koeien te kopen en verkopen. Ook een bezoek aan het fort mag niet ontbreken. Het uitzicht is prachtig. In de Soek van Nizwa is kun je je helemaal uitleven om souvenirs te kopen. Vergeet niet te onderhandelen over de prijs…

De beste plekken om te duiken in Oman:

Duiken in Musandam

Dit is het kleinste schiereiland en ligt op 70 km van Iran, Je vindt in dit gebied `ijn boven water veel rotsen, steile berghellingen en prachtige baaien met de mooiste kleuren. De magnifieke duikgebieden Rashid Islan en Abu Sir Island zijn per boot in 60 minuten te bereiken.

Bucketlist duik in Fahal

Voor een adembenemende duikerving is een eiland Fahal een bucketlist ervaring. Deze duikbestemming heeft de groentes veelzijdigheid aan bizarreonderwaterlandschappen. Bewonder de ongewone begroeiing van de sponzen en koralen. Ook aan schildpadden, haaien en roggen geen gebrek.En wat dacht je van een avontuurlijke duik naar het schip Al Munnassir?

Staat er een authentieke Oosterse reis op jouw bucketlist? Dan is Oman de bestemming om naar toe te reizen

Deze beleving boeken in jouw reis?

Neem gerust contact met me op voor alle mogelijkheden. Ik adviseer je graag en maak een aanbod op maat.

Neem contact op