Eilandhoppen op de Kaapverdische eilanden

Inspiratie, Midden Oosten & Afrika

Wanneer ik met de kinderen op Kaapverdië aankom valt de rust over ons heen. Dit voelt echt aan als een Afrikaanse omgeving. De muziek klinkt overal en op elke gevel van de muur staat de slogan no stress. We gooien onze slippers uit en besluiten de hele reis waar het kan op blote voeten te lopen. Dit voelt als ultieme vrijheid. Alles gaat hier drie stappen langzamer en niemand maakt zich ergens druk over, heeft geduld en is vriendelijk.

Onze reis begint op Sal. We verblijven in een huisje aan het strand op een paar honderd meter van Santa Maria. Wanneer ons huisje uitstappen staan we direct met onze blote voeten op het parelwitte strand. De zee is heerlijk en aan het einde van de dag verzameld er een groep muzikanten zich met djembés en andere slagwerkinstrumenten en beginnen muziek te maken. Het was onmogelijk om stil te blijven staan. Hier, op deze kleine plek op aarde, is een klein groot feest voor iedereen. Iedereen is welkom, het was gewoon puur feest. ‘Het echte Afrika’, zo noemde ik deze herinnering in mijn hart.

En Sal heeft nog meer te bieden dan dit. Het zoutwater meer is een beleving op zich. Je laat je heerlijk op het zoute water drijven terwijl je je realiseert dat je eigenlijk in een hele grote krater van een voormalige vulkaan drijft. Daarnaast is het volgens zeggen ook nog eens goed voor je huid. De plek waar het water het meest blauw is Bleu Eye, een grot aan de schitterende rotsachtige kust waar de zee krachtig tegen aan beukt. Wanneer de zon onder een bepaalde hoek op het water in de grot schijnt ontstaat er een prachtige blauwe gloed, vandaar de naam Blue Eye. De waaghalzen onder ons kunnen een sprong van de klif wagen.

Natuurlijk spenderen we ook een dag in zee! Met onze duikbrillen op onze neus uren lang op onze buik op het wat drijven om de mooie onderwaterwereld te ontdekken. We genietn van het koraal en de mooie vissen om ons heen, zo bijzonder o onderdeel te zijn van een hele andere wereld. Bij Shark Bay aangekomen worden de kinderen helemaal enthousiast. Terwijl ze toto aan hun knieën in het water staan zwemmen de haaien rakelings voorbij avontuurlijker en spannender kan het bijna niet. De kinderen vonden dit de meest indrukwekkende gebeurtenis van de reis.

Na vijf dagen reizen we per vliegtuig door naar Sao Vicente. Na een uurtje vliegen landen we op het meest culturele eiland. We verblijven in Mindelo, het culturele hart van Kaapverdië. Door de komst van de buitenlandse schepen van overzeese continenten heeft Sao Vicente een kleurrijke cultuur. Wanneer we in de avond de stad verkennen wordt er op elke hoek van de straat muziek gemaakt en volop gedanst en gezongen. Langzaam worden we verliefd op Kaapverdië. Vanuit deze prachtige ervaring gaan we met de boot naar Santo Antao. Eenmaal op de boot worden de plastic zakjes uitgedeeld. Het water kan soms nogal ruig zijn en het zou zomaar kunnen dat deze zakjes dan heel goed van pas zouden kunnen komen. Gelukkig hebben wij zeemans-benen en nergens last van. Mocht je wel gevoelig zijn om zeeziek te worden raad ik je aan een pilletje daar voor in te nemen.

Wanneer we op Santo Antao zijn we onder indruk van het adembenemende landschap met ruig gekartelde bergen, ravijnen en tropische valleien. Het is één van de grootste eilanden en misschien wel het mooiste eiland qua natuur. Diep in de valleien bij de kleine (boeren)gemeenschappen lijkt de tijd stil te staan en kun je ervaren hoe het is om off-grid te leven. De eerste dag stappen we aan boord van een lokale vissersboot. We vangen behoorlijk wat vis die we bij terugkeer op een kampvuur grillen en als avondeten nuttigen. De volgende dag maken een hele mooie wandeling door de krater van ongeveer 5 uur. Wanneer we een van de kleine traditionele dorpen bezoeken maken we kennis met de levensstelling “Morbeza”. Het ultieme gevoel van warmte, welkom en openheid die je alleen in Kaapverdië kan vervaren.

Deze beleving boeken in jouw reis?

Neem gerust contact met me op voor alle mogelijkheden. Ik adviseer je graag en maak een aanbod op maat.

Neem contact op